fbpx Üst bar özel içeriği

E-Fatura Nedir? Entegrasyon Sürecinde Nelere Dikkat Edilir?

Günümüzde bir çok işletme dijital dönüşüm ile birlikte özellikle orta ve büyük ölçekli işletmeler, avantajları ile öne çıkan E-Fatura sistemine geçmiş durumda ve her geçen gün tercih edilmeye devam ediyor.

E-Fatura sistemi ülkemizde 2010 yılında hayata geçmiş, mükelleflerin internete bağlandıkları her ortam ve zamanda hızlıca fatura kesebildikleri ve alıcılara iletebildikleri bir uygulamadır.

Bilal KILINÇ

Dijital Pazarlama Yöneticisi

E-Fatura Nedir? Entegrasyon Sürecinde Nelere Dikkat Edilir?

Daha önce kesilen fatura ile aynı hukuki değere sahip olup dijital ortamda yapılarak kağıt ve zaman israfı önleniyor, maliyetleri düşürüyor.

Satıcı ve alıcılar için önemli olan Fatura, İrsaliye vb. belgelerin tarafların hızlıca edinebilmesi, bulut sunucularda güvenle arşivlenebilmesi, muhasebe yükünün en aza indirgenmesi gibi bir çok kolaylığı sağlıyor.

Mükellef olan işletmelerin E-Fatura kullanma yöntemleri genelde iki şekilde olur;

  1. Özel Entegratör
  2. GİB Portalı

Özel Entegratör Nedir? GİB Portal ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

Özel Entegratör firmaları, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenmiş koşulları karşılayarak kazandıkları yetki ile mükellef adına e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura, e-Bilet gibi elektronik kayıtları oluşturabilen aracı kurumlardır. Mükelleflerin izni ve bilgisi haricinde bir işlem yapmaları mümkün değildir.

GİB Portalı ile aralarındaki farklar aşağıdaki gibidir;

Özel Entegratör ile aylık fatura sınırlaması yokken, GİB Portalı aylık 500 fatura ile sınırlıdır.

Özel Entegratör ile fatura bulunabilirliği çok kolaydır. Fatura bazında arama imkanı sağlar. GİB Portalında ise böyle bir seçenek bulunmuyor.

Özel Entegratör ile her fatura için mali mühüre ihtiyaç yokken, GİB Portalında bu durum tam tersidir. Ayrıca farklı bilgisayarda işlem yapıldığında ayarların bir önceki şekilde yapılandırılması gerekir.

Özel Entegratör ile her kullanıcı için tanımlama yapılabilir; kimin faturaları kabul edeceğini, kimin etmeyeceğini belirleyebilirsiniz. GİB Portalında ise bu durum sadece mali mühür ile sisteme giriş yapan kullanıcılar için geçerlidir.

Özel Entegratör ile sistemde olan tüm belgeler kolayca iptal edilebilir. GİB Portalında ise bu durum zordur ve bazı belgeler için iptal seçeneği yoktur.

Özel Entegratör tüm belgelerinizi güvenli bir şekilde bulut sunucularda arşivleme imkanı sunar. GİB Portalı belli bir süreden sonra belgelerinizi sistemden kaldırır. Kendi imkanlarınızla arşivlemek zorunda kalırsınız.

Özel Entegratör ile fatura numaranızın ilk 3 hanesi ve şirket logonuzla birlikte faturanızı dizayn edebilirsiniz. GİB Portalında bu imkan sunulmuyor.

Özel Entegratör ile fatura başına kontör ödemesi yaparken, GİB Portalı ücretsizdir.

Sayfa başına kaydırma butonu.